Wat te doen bij overlijden
Uitleg over de gang van zaken na het overlijden
Wat te doen bij overlijden
Uitleg over de gang van zaken na het overlijden
1.
Afscheid nemen
2.
Arts bellen
Wanneer iedereen afscheid heeft genomen, kan vervolgens de huisarts worden gebeld. Als uw dierbare in het ziekenhuis of een zorginstelling overlijdt, dan wordt de arts benaderd. De arts zal de dood bevestigen met een overlijdensverklaring.
Akte van overlijden
De uitvaartondernemer zal met de overlijdensverklaring naar de gemeente van overlijden gaan om aangifte van overlijden te doen. In ruil voor deze verklaring wordt het uittreksel van de akte van overlijden afgegeven. Deze akte van overlijden heeft u nodig om zakelijke instanties te informeren, zoals banken en verzekeringen. Overheidsinstanties en semi-overheidsinstanties worden geïnformeerd door de gemeente. U mag trouwens ook zelf aangifte van overlijden doen.
3.
Uitvaartondernemer bellen
Als de arts is geweest, kunt u contact opnemen met de uitvaartondernemer. Als mensen mij bellen, vraag ik eerst naar de omstandigheden. Heeft iedereen afscheid genomen die dat had willen doen, voordat ik kom? Ik wil ook graag weten of de overledene thuisblijft of naar een uitvaartcentrum moet worden overgebracht. Als er wordt gekozen voor een thuisopbaring, gaat dan de voorkeur uit naar een opbaring op bed of in de kist? Dit vraag ik, omdat wij dan de bedkoeling of kistkoeling met kist naar keuze meenemen.
Wees welkom om mij te bellen op: 06 – 43 06 9559. Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
4.
Laatste verzorging
Voor veel mensen biedt het helpen met de laatste verzorging troost en geeft het steun bij de rouwverwerking. Ik hoor dan ook graag of er nabestaanden zijn die willen meehelpen met de verzorging van hun dierbare. Voor sommige mensen biedt het aanwezig zijn bij de laatste verzorging alleen al steun. Alles mag en niets moet. U kunt het ook aan de uitvaartverzorgers overlaten.
5.
Uitvaart regelen
Ik maak graag een afspraak met u om de begrafenis of crematie te bespreken. Ik hoor dan graag wie de overledene was en wat hij of zij voor de nabestaanden heeft betekend. Meestal passeren mooie verhalen de revue. Maar helaas heeft niet iedereen het goed met elkaar gehad. Dan is het ook goed om stil te staan bij wat nabestaanden hebben gemist en daar ruimte voor te maken. Samen komen we tot een persoonlijk afscheid.
Wensen
Onderwerpen die wij bespreken zijn onder andere: de keuze voor cremeren of begraven, de gewenste sfeer op de uitvaart, wel of geen rouwbezoek en condoleance, het condoleanceregister, de locatie van de uitvaartceremonie, de kist, mand of opbaarplank met wade, de tekst en de afbeelding voor de rouwkaart en advertentie, losse bloemen of bloemstukken, rouwauto, volgauto, rouwfotograaf, rouwvideograaf, muziekkeuze, fotopresentatie, livestream, beeldopname, hapjes en drankjes, steenhouwer, asbestemming, dankkaartjes en ook persoonlijke wensen om de uitvaart van uw leven te maken.
Stap voor stap
Niet alles hoeft in een keer besproken te worden. En natuurlijk mag een beslissing ook wijzigen. Ik maak altijd een overzichtelijk verslag van de bespreking. Dit is een leidraad die helpt om in de loop van de dagen de uitvaartwensen vorm te geven en tot een persoonlijk afscheid te komen. Tijdens persoonlijke contactmomenten werk ik graag met u samen en begeleid ik u stap voor stap naar de gewenste vorm en invulling van de uitvaart.
Wat is de betekenis van een uitvaart?
Een uitvaart is het gehele proces van handelingen nadat een persoon is overleden. Het is niet alleen het begraven of cremeren, maar ook de verzorging van de overledene, het afscheid nemen, de ceremonie, rituelen en de persoonlijke wensen.
Keuzevrijheid
Wensenfolder
Een overlijden komt vaak toch nog onverwacht. Een goede voorbereiding helpt nabestaanden bij het regelen van uw uitvaart. Zij kunnen zich dan beter richten op het rouwproces. U laat uw nabestaanden toch niet met vragen achter?
Vul gemakkelijk de digitale wensenfolder in en bewaar hem in uw administratie.